Compiz Fusion beüzemelése régebbi típusú NVIDIA kártya esetében Ubuntu rendszeren

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk a legújabb és legmodernebb videokártyával, szerencsére nem kell lemondanunk a Compiz Fusion látványelemek használatáról. A következő leírás által például egy NVIDIA GeForce FX 5200 típusú kártya lesz képes a látványos animációs elemek használatára.


1) Előszó

Ez a leírás NVIDIA GeForce FX 5200 típusú kártyát tartalmazó számítógépen lett kipróbálva Ubuntu 7.10 rendszeren, melynek hasonlóan működnie kell a többi hasonló kategóriájú NVIDIA kártyával is.


2) Zárt meghajtók engedélyezése

A videokártya teljes funkciójának kihasználásához meghajtóprogramra lesz szükség, melyet egyszerűen aktiválhatunk a Rendszer -> Adminisztráció -> Zárt meghajtók menüponton keresztül.

A jelszó megadása után a kártya típusa jelenik meg egy sorban, ahol a jelölőnégyzetet bekapcsolva engedélyezzük a használatát. Ezt követően a szükséges meghajtóprogram letöltődik és települ a számítógépre és a GNOME panel jobb felső részén egy felhívást kapunk a rendszer újraindításáról. Fogadjuk el, válasszuk az Újraindítás most lehetőséget.


3) Compiz Fusion telepítése

Indítsuk el a Synaptic csomagkezelőt a Rendszer -> Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő menüponton keresztül, adjuk meg a jelszavunkat és a keresőben adjuk meg a következő kifejezést: compizconfig, melynek eredményeképpen a compizconfig-settings-manager csomag jelenik meg. Jelöljük az emerald és gnome-compiz-manager nevű csomagokkal együtt és telepítsük fel őket a hozzájuk szükséges összetevőkkel együtt.

Sikeres telepítés után zárjuk be a csomagkezelőt.


4) Compiz Fusion bekapcsolása

Lépjünk a Rendszer -> Beállítások -> Megjelenés menüpontra, ahol válasszuk a legutolsó, Vizuális effektek fület. Válasszuk ki az Egyéni lehetőséget, ha nincs kiválasztva és zárjuk be az ablakot.


5) Testreszabás

A látványelemek testreszabására egy beállítópanel áll rendelkezésre, melyet a Rendszer -> Beállítások -> Advanced Desktop Effects Settings menüpontról indíthatunk.


6) Kapcsolódó weboldalak

- Compiz Fusion: http://www.compiz-fusion.org
- Ubuntu: http://www.ubuntu.com és http://www.ubuntu.hu

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.